Mosselen kuisen en wassen

Hoe mosselen wassen en kuisen


Als je lekkere mosselen wil serveren moet je natuurlijk er voor zorgen dat ze gekuist zijn en dat het gezonde mosselen zijn. Kuis je mosselen dus en spoel ze af alvorens je begint met mosselen te bereiden.


Slechte mosselen wegsmijten


Schelp van mossel is kapot
Kijk eerst of de mosselen die je hebt allemaal in orde zijn. Mosselen moeten goed toe zijn. Als je ze kan opentrekken dan heb je geen verse mosselen. Gooi deze dus weg! Ook mosselen waarbij de schelp kapot is (gebarsten) gooi je weg.

Ok dan hebben we nu de goede mossels overgehouden en nu kunnen we beginnen met het mosselen wassen.


Mosselen kuisen


Mosselbaard verwijderen van mosselMosselen hebben een mosselbaard (zie foto rechts - ook wel Byssus in het Latijn genoemd). Bij mosselen die voorverpakt zijn is deze meestal al verwijderd. In het geval dit niet zo is moet je deze zelf nog verwijderen. Je mag het ook opeten, maar het is niet echt lekker.
Je kan deze mosselbaard verwijderen door deze er uit te snijden of door deze los te trekken. Bij deze laatste methode kan je wel de mossel doden. Je moet deze lostrekken langs de kant waar de mosselschelpen zich scharnieren. (dit is de minst gebogen kant)


Mosselen wassen


Mosselen die je koopt moet je steeds nog kuisen en wassen. Er is wel een verschil: Je hebt gekweekte mosselen en wilde mosselen. Gekweekte mosselen worden doorgaans nog een tijdje in een watertank bewaard alvorens deze ingepakt en verkocht worden. Gedurende deze tijd in deze mosseltank zuiveren de mosselen hunzelf en hierdoor wordt het zand en de vuiligheid voor een groot gedeelte al verwijderd.

mosselen wassenHoe dan ook kuis en was jouw mosselen altijd alvorens je begint. Je wilt toch lekkere mosselen eten! En geen mosselen met nog zand tussen dat dan knarst tussen je tanden. ;) Propere mossels zijn fijn! Je kan ze mosselen in een pompbak of in een grote emmer water of onder een stromende kraan. Het is handig om een schrobbertje te hebben.

Nadat de mosselen gekuist en gewassen zijn kunnen we nu beginnen met het bereiden van de mosselen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten