Mosselen

Wat zijn mosselen & van waar komen ze


Het zijn weekdieren die vooral in Nederland gekweekt en geveild worden, maar de laatste jaren worden er ook meer mossels aangeleverd van buiten onze regionen.

De Latijnse naam voor een mossel is Mytilus edulis het is een tweekleppig ( dit wil zeggen 2 schelpen) weekdier dat in de zee leeft. De schelp heeft een paarsblauwe kleur, maar er zijn ook andere kleuren waarin ze kunnen voorkomen

Mosselen planten zich net zoals andere dieren voort. Ze doen dit door eitjes en zaadcellen in de zee te sproeien en deze bevruchten dan elkaar. Er ontstaat dan een soort van larve die na een maand pas zijn schelp begint te vormen. Doordat zijn schelp zwaarder wordt zakt deze mossellarve naar de bodem. Als een mossel 1 centimeter groot is wordt deze mosselzaad genoemd. Ze krijgen de naam halfwasmosselen bij 4 à 5 cm. En na 2 jaar zijn de mosselen 6 tot 7 centimeter lang en zijn ze eindelijk geschikt voor consumptie door ons.

De mens kweekt ook mossels. En dit kan gebeuren in een bodemcultuur of in een hangcultuur. Bij een bodemcultuur hecht de mossel zich vast op de bodem en groeit deze daar gestaag. Bij hangcultuur komt de mossel meestal van een andere locatie en plaatst men deze in het water (al hangende). Doordat deze meer zonlicht opvangt rijpen deze mosselen sneller. Hangcultuur wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer men mosselen van buiten de Oosterschelde toch de naam Zeeuwse mosselen wil geven. Dit doet men dan door deze mosselen in te voeren en een tijdje te laten hangen in het water van de Oosterschelde. Een bijkomend gunstig effect is dat de mosselen zich hebben kunnen spoelen door in het zuivere water te hangen in plaats van op de zanderige bodem te liggen.


Wat vindt je op deze blog over mosselen?

Als je op zoek bent naar alle weetjes over mosselen dan ben je hier aan het juiste adres. Mossels zijn de lekkerste weekdieren die ik ken en wij zijn er voor gekend in onze regionen.

Op deze mossel blog bespreek ik van waar de mosselen komen, welke gerechten je er mee kan maken, hoe je ze eerst moet kuisen en wassen en hoe je ze het lekkerst klaarmaakt.

Al zin mosselen gekregen? Bekijk dan zeker één van de vele mossel pagina's op deze blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten